Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ 2014-2015 ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ -2ο Νηπιαγωγείο Άστρους

Το σχολ. Έτος 2014-2015 το 2ο  Νηπιαγωγείο Άστρους αποφάσισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα <<Ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο  δημοτικό>>.
 Σκοπός του προγράμματος  η ομαλή προσαρμογή των μαθητών του Νηπιαγωγείου στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
Νηπιαγωγός: Διονυσοπούλου Κωνσταντίνα
       Στόχοι των δράσεων
1.  Να γνωρίσουν τα νήπια τους χώρους και τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου                      
  2. η ανταλλαγή εμπειριών και κοινό σχεδιασμό δραστηριοτήτων.
Το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη δασκάλα της πρώτης τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Άστρους κ. Ευαγγελία Μουτζούρη.
Δραστηριότητες:
1η Δραστηριότητα
"Γιορτάζουμε τα ήθη και έθιμα της αποκριάς μαζί με την πρώτη δημοτικού"
Αφού ρώτησα τα παιδιά τι γνωρίζουν για το δημοτικό σχολείο, κατάλαβα ότι όσα είχαν μεγαλύτερα αδέλφια είχαν να πουν κάτι, ενώ τα υπόλοιπα δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα. Για την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάσαμε  ομαδική εργασία- αφίσα για τις απόκριες με το σύνθημα <<ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ>> με σκοπό να την χαρίσουμε στα παιδιά της πρώτης.
 Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία την Πέμπτη 12/2/2015 μεταβήκαμε  στο Δημοτικό Σχολείο Άστρους .Στην είσοδο του σχολείου μας υποδέθηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Λαγονίκου  Σοφία .Με θερμά λόγια μας καλωσόρισε και μας έκανε να νιώσουμε ευχάριστα .Στη συνέχεια μας οδήγησε στην πρώτη τάξη όπου μας περίμενε η δασκάλα μαζί με τα παιδιά .Τα παιδιά του νηπιαγωγείου έδωσαν στη κ. Βαγγελιώ την αφίσα που είχαν ετοιμάσει. Η δασκάλα την παρουσίασε στα παιδιά της πρώτης τάξης τα οποία ενθουσιάστηκαν. Στη συνέχεια η δασκάλα της τάξης έδειξε στα παιδιά την τάξη, το μεγάλο πίνακα, τα θρανία, τα βιβλία ,αριθμούς και γράμματα.
       Στη συνέχεια τα πρωτάκια μας κέρασαν γλυκό και η κυρία μας ανακοίνωσε ότι θα μεταβούμε στην αίθουσα εκδηλώσεων που μας περίμενε η κ. Φλώρα  Μποζονέλου καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής η οποία είχε ετοιμάσει μια σειρά δραστηριοτήτων. Μιλήσαμε για τα έθιμα της αποκριας, τραγουδήσαμε χορέψαμε και τα παιδιά (νήπια και πρωτάκια) χόρεψαν και το γαϊτανάκι που είχαμε φέρει μαζί μας.
  Όταν τελειώσαμε τις δραστηριότητες η κ. Διευθύντρια μας ξενάγησε στο χώρο του σχολείου (γραφείο διευθύντριας, δασκάλων , αίθουσες μαθητών). Έπειτα βγήκαμε διάλλειμα μαζί με τα παιδιά του δημοτικού. Αφού τελείωσε το διάλλειμα μπήκαμε στην αίθουσα της πρώτης τάξης όπου μας χάρισαν μάσκες που είχαν κατασκευάσει για μας. Αποχαιρετήσαμε τα παιδιά και τη δασκάλα και τους καλέσαμε να έρθουν στο νηπιαγωγείο μας.
Την επομένη ημέρα συζητήσαμε τι τους άρεσε  από την επίσκεψη  και τι τους έκανε εντύπωση. Τα παιδιά ενθουσιασμένα ζωγράφισαν αυτά που του έκαναν εντύπωση.














                              

  2η Δραστηριότητα
Την    Τρίτη 10 Μαρτίου το νηπιαγωγείο επισκέφτηκε η πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Άστρους στο πλαίσιο του προγράμματος <<Ομαλή μετάβαση στην πρώτη Δημοτικού>>. Οι μαθητές της πρώτης κρατούσαν ανθοδέσμες ανοιξιάτικες φτιαγμένες από τα ίδια τα παιδιά.
  Μετά την υποδοχή ξεκινήσαμε τη δραστηριότητα μαθηματικών μέσα από το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά <<Ο Άρης ο Τσαγκάρης>>.
 Οι αριθμοί και οι πράξεις είναι απλά η... αφορμή! Μια ευκαιρία για να δουν τα παιδιά τους αριθμούς και τις μαθηματικές πράξεις με άλλο μάτι.

Ενώ η δασκάλα  διάβαζε το παραμύθι τα παιδιά με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού και της κατάλληλες ερωτήσεις κάνανε προσθέσεις και αφαιρέσεις. Σε αυτό βοήθησε και το υλικό που είχε ετοιμασθεί (Ζώα και παπούτσια) Έτσι μάθαμε πρόσθεση, αφαίρεση και άλλα πολλά. Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε ένα κολάζ με τον Άρη τον τσαγκάρη και τα ζώα που τον επισκέπτονται.
 Ακολούθησε δραματοποίηση του παραμυθιού .Γίναμε τσαγκάρηδες, πελαργοί λαγουδάκια, χταπόδια ,δράκοι ,σαρανταποδαρούσες. Φτιάξαμε παπούτσια στα μέτρα των παιδιών τα οποία πήραν στο σπίτι τους.
    Μετά τη δραστηριότητα αυτή φάγαμε το γλυκό μας και τα παιδιά βγήκαν διάλειμμα .
Ενθουσιασμένα όλα τα παιδιά από την εμπειρία αποχαιρετίστηκαν και έφυγαν για το σχολείο τους με την υπόσχεση να κάνουμε  άλλη μια δραστηριότητα μαζί ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
  



















3η Δραστηριότητα
   Την Παρασκευή 22 Μαΐου  το νηπιαγωγείο επισκέφτηκε την πρώτη δημοτικού  για να συνεργασθούν τα παιδιά στο  θέμα της διαφορετικότητας. Στην αρχή διαβάσαμε το παραμύθι της Τριανταφυλλιάς Νικολούδη  " Το χαρούμενο λιβάδι".
  Στη συνέχεια  με αφορμή το παραμύθι συζητήσαμε  για την διαφορετικότητα  και ακολούθησαν οι εξής δραστηριότητες:
Α. τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες από το παραμύθι τις οποίες τοποθετήσαμε στο πίνακα
Β. χωριστήκαμε σε ζευγάρια και παρουσιάσαμε στην ομάδα τις ομοιότητες και διαφορές που βρήκε ο καθένας στο ζευγάρι του
Γ. παιχνίδι με λεμόνια και μήλα.
Ζητήσαμε από τα παιδιά να α.  περιγράψουν τα χαρακτηριστικά ενός λεμονιού β. χωρίσαμε τα παιδιά σε μικρότερες ομάδες και δώσαμε στην καθεμιά ένα λεμόνι. αφού το παρατήρησαν  ένα παιδί από κάθε ομάδα μιλάει για το λεμόνι της ομάδας του γ. βάζουμε όλα τα λεμόνια στο κέντρο του κύκλου και ζητάμε από τα παιδιά  να το αναγνωρίσουν και να πάρουν το λεμόνι της ομάδα τους τονίζοντας την διαφορετικότητα δ. τα παιδιά βάζουν πάλι τα λεμόνια στο κέντρο του κύκλου  . η εκπαιδευτικός φέρνει δίπλα τους ένα κόκκινο μήλο. Τότε ρωτάμε τα παιδιά αν αυτό το νέο φρούτο χωράει σε αυτό το λεμονόκοσμο; Έγινε συζήτηση με τα παιδιά εδώ ρωτήσαμε τα παιδιά αν υπήρξαν ποτέ το άλλο φρούτο σε ένα λεμονόκοσμο
Δ. με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της φυσικής αγωγής κ. Πολυτάρχη τα παιδιά έπαιξαν με τα στεφάνια για να αναληφθούν ότι με την συνεργασία οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα
 Τέλος βγήκαμε διάλειμμα στο προαύλιο του  σχολείου όταν χτύπησε το κουδούνι μπήκαμε στην τάξη φάγαμε όλοι μαζί τους ευχαριστήσαμε και φύγαμε για το νηπιαγωγείο μας







































  Ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία